Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Διαχείριση Δημοσίου χρήματος στη Μητρόπολη Ναυπάκτου

http://agriniotikanea.blogspot.gr/2013/06/blog-post_22.html
Διαχείριση Δημοσίου χρήματος στη Μητρόπολη Ναυπάκτου.

Με την πέννα του Γιάννη Πορφύρη
Είναι πολύ καυτό το θέμα, που αφορά στη σωστή και άρα και νόμιμη διαχείριση, αλλά και στον έλεγχο, στις διάφορες  ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ από Δημόσιο χρήμα, ελληνικής ή ευρωπαϊκής προέλευσης.


Τελευταία, συντάραξε την επικαιρότητα, ο βομβαρδισμός των έγγραφων καταγγελιών του μητροπολίτη Ναυπάκτου, προς κάθε ελεγκτικό μηχανισμό του δημοσίου. 
Αφορμή, η σφοδρή επιθυμία του μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου Βλάχου, να παταχθεί τάχα η «κακοδιαχείριση», όπως πάντα ισχυριζόταν, ο ίδιος, της πολύ δραστήριας μοναστικής Αδελφότητας Μεταμορφώσεως, που συνεχίζει απτόητη το ποικίλο κοινωνικό και θρησκευτικό της έργο, παρά την οικονομική κρίση και παρά την ακούραστη «ιερή» πολεμική, εκ μέρους του τοπικού μητροπολίτη.
Ποιο είναι όμως, το «φάουλ», του μητροπολίτη Ναυπάκτου, στην περίπτωση αυτή;

Βιάστηκε, και έστειλε πλήθος τις γραπτές καταγγελίες του, εναντίον των μοναχών της περιφερείας  του. Τους κατήγγειλε στο ΣΔΟΕ, στην ΔΟΥ, στα διάφορα υπουργεία, στην οικονομική επιθεώρηση, στους εισαγγελικούς λειτουργούς, στην Ιερά Σύνοδο κλπ κλπ;
Σεβασμιότατε, ξέχασες τελείως, το ότι, όταν ενεργείς ως προϊστάμενος, και  καλείς με έγγραφες καταγγελίες για διαχειριστικό έλεγχο, κρατάς τουλάχιστον τα προσχήματα.
Αυτό σημαίνει, ότι   καλείς για να ελεγχθούν ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ, και όχι επιλεκτικά κάποιοι, που φαίνεται ότι δήθεν δεν είναι "δικοί σου", ή που δε σου αποδίδουν τις "νόμιμες" (sic) προμήθειες... από τα εκτελούμενα δημόσια έργα.
Έτσι, από την καταδιωκτική επιλεκτική μανία, έγινε τελικά  η μεγάλη «πατάτα» - μπούμερανγκ! 


Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, βιάστηκε και κατήγγειλε τη Μεταμόρφωση τάχα για κακοδιαχείριση. Κατέφθασαν βέβαια, πλήθος οι ελεγκτές του δημοσίου και ξεσκόνισαν τα πάντα.
Μόνο το ΣΔΟΕ, (όπως ακούστηκε σε δικαστική αίθουσα), έλαβε πάνω από δέκα χιλιάδες σελίδες φωτοτυπίες από πρωτότυπα παραστατικά τιμολογίων κλπ.


Δεκάδες οι έλεγχοι, πληθώρα οι ελεγκτές, χωρίς να βρίσκουν ψεγάδι, αλλά και κάμποσα τα διοικητικά δικαστήρια που προσέφυγαν οι μοναχοί, περιμένοντας την τελεσίδικη  κρίση της Δικαιοσύνης, με αντίδικο –δυστυχώς- τον Σεβασμιότατο Ναυπάκτου!
Και ενώ στα ντουλάπια των δικαστηρίων, υπάρχουν οι τόμοι των οικονομικών ελέγχων που κρίνονται ακόμα, ως προς την νομιμότητα, ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος έκανε το απίστευτα μεγάλο «θαύμα» - φάουλ!


Έστειλε επίσημο προσωπικό του υπηρεσιακό έγγραφο – Βεβαίωση - ότι η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου, δεν ελέγχεται οικονομικά!


Και, τώρα, έχει  μπλέξει για τα καλά, πέφτοντας στο λάκκο που ο ίδιος έσκαψε για τους άλλους.
Και η συνέχεια γνωστή. Ψάχνει τώρα εναγώνια, για επιχειρήματα, και γράφει υπομνήματα, για να αποδείξει, και για να εξηγήσει, το γιατί είπε το ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ - ψευδή βεβαίωση!


Και δεν έφτανε μόνο αυτό!


Αφού αποφάσισε να καταγγείλει ο ίδιος, και να καλέσει για διαχειριστικό έλεγχο τους κρατικούς ελεγκτές, ΔΟΥ, ΣΔΟΕ, Επιθεώρηση κλπ, στη μητρόπολη του, γιατί άραγε, δεν τους ζήτησε, ώστε να ελέγξουν διαχειριστικά, και όλα τα άλλα μοναστήρια, αλλά και την ίδια την μητρόπολη, αλλά και τις ενορίες, και τις διαχειρίσεις των ιδρυμάτων, αλλά και τις εκποιήσεις – ρευστοποιήσεις ακινήτων, κληροδοτημάτων,  διαθηκών κλπ, κλπ; 
Μήπως κάτι πολύ σοβαρό ήθελε να κρύψει; Σεβασμιότατε τι απαντάτε; Μήπως, αλλού είναι ο "μεζές" ;;;


Πως Σεβασμιότατε,  θα μπορέσεις να "διώξεις" τώρα απ την περιοχή σου, τους ελεγκτές, που ψάχνουν τα πάντα;
Από  σχετικά Δημοσιεύματα:
Ανέτρεξα σε μια ανακοίνωση της  Μητροπόλεως Ναυπάκτου, της 7/3/2013, σχετικά με την από το 1997 επιχορήγηση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, με την οποία και κατασκευάστηκε ο Ξενώνας της Ιεράς Μονής [64131/Ν.Ν.711/ Ν.1892/90/4-12-97 του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας]. Αυτή την ανακοίνωση μπορείτε να την βρείτε και στο διαδίκτυο με τίτλο «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Εξεδόθη Υπουργική Απόφαση Ανάκλησης της Επένδυσης στην πρ. Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως - Δικαίωση τού Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου»
(το δεύτερο θέμα)
Αντιγράφω δυο σημεία:

1:  ...Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ως υπεύθυνος κατά τους ιερούς Κανόνες και τον Νόμο για τον έλεγχο της νομιμότητας της οικονομικής διαχειρίσεως των Ιερών Μονών, αξιολογώντας αυτήν την κατ' αρχήν ανεξήγητη αντίδραση διέγνωσε από την αρχή ότι το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα έπασχε από νομικής πλευράς και, όπως ήταν φυσικό, δεν ήθελε να εγκρίνει ή να καλύψει παράνομες ενέργειες.
2:  ...  Η Ιερά Μητρόπολη και ειδικότερα ο Σεβ. Μητροπολίτης, καίτοι δικαιώθηκαν, διότι αρνήθηκαν να καλύψουν αυτό το σκάνδαλο και δεν ενεπλάκησαν σε συνενοχές, εν τούτοις λυπούνται πολύ για τις έκνομες αυτές ενέργειες των Μοναχών και αναμένουν οι Μοναχοί αυτοί να ζητήσουν συγγνώμη…
Εδώ ο κ. Ιερόθεος δηλώνει για τον εαυτό του, ως  θεματοφύλακας της Νομιμότητας, ως προστάτης του Δικαίου και της … Διαφάνειας, κάθε οικονομικής πράξεως…  
Μπράβο σας  Σεβασμιότατε, για τις δηλώσεις!!!


Συμφωνούμε απόλυτα,  για τα περί τη διαφάνεια, για την σωστή διαχείριση των χρημάτων κ.λ.π, κ.λ.π.!


Εξ άλλου, αυτό ως θέμα, ήδη κρίθηκε και  πήρε το δρόμο του στα δικαστήρια, για να  ξανακριθεί… Κοντός ψαλμός Αλληλούια!
Απλή ερώτηση: 

Όλα αυτά που λέτε και δηλώνετε, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;;;


Για την Ιερά Μητρόπολη, για τα άλλα μοναστήρια, για τις ενορίες, για  τα ιδρύματα, κλπ ΠΡΕΠΕΙ ή ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ισχύουν οι ίδιοι νόμοι και οι ίδιες Αρχές;;;
Τι λένε οι σχετικοί Νόμοι;;; Εδώ δεν «ξεφεύγετε» με τους Ιερούς Κανόνες!!!


Πείτε μας, εσείς λοιπόν, ως ο ανώτερος ιεραρχικά στα της εκκλησίας Ελλάδος, στην περιοχή, πιστεύετε ότι εξαιρείστε του Νόμου;
Υπάρχει κάποιος "υπεράνω του Νόμου";


Γιατί δεν καλέσατε και δε ζητήσατε διαχειριστικό έλεγχο όλων ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των διαχειρίσεων;;;
Περιμένατε, άραγε,  τον κ. Ξύκη, να το κάνει, που τελικά απελπισμένα κατέφυγε στη δικαιοσύνη, μόνος του;
ΥΠΟΘΕΣΗ ΞΥΚΕΙΟ ΚΑΠΟΡΔΕΛΕΙΟ!
Λάβατε σοβαρή χορηγία   από τον ευεργέτη ομογενή κ.  Γιάννη Ξύκη, που πάσχει να μάθει κάποτε, που τέλος πάντων, κατέληξαν τα χρήματά του.  
Μόνος σας κ. Ιερόθεε, γράφετε επίσης, ότι ΕΚΠΟΙΗΣΑΤΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΛΑΝΗ και εισπράξατε, ένα άλλο, επίσης  πολύ σοβαρό ποσό. Έτσι γράφετε ο ίδιος στην  εφημερίδα σας, εκκλησιαστική «Παρέμβαση» και στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός»!

Γράψατε ότι είχατε και άλλες ΔΩΡΕΕΣ! βλ. (Εμπρός: 31/3/2011)

Τελικά, μήπως, έφτασε ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ  η ώρα του ελέγχου ... που εσείς προκαλέσατε, μόνο για τους υφισταμένους σας; Μήπως;
Ελπίζουμε να έχετε να επιδείξετε και να αποδείξετε, νόμιμη διαχείριση, αποφάσεις Δ.Σ. (όχι πλαστογραφημένες), πρακτικά επίσης γνήσια κλπ. χωρίς πλασματικούς προϋπολογισμούς- απολογισμούς, με συνοδεία από νόμιμα παραστατικά εσόδων, αλλά  και δαπανών και άλλα.
Ξέρετε εσείς απ αυτά. Ότι δηλαδή ζητούσατε να έχουν οι άλλοι (που απέδειξαν ότι τα είχαν)… αλλά εσείς «ου με πείσεις καν με πείσεις»!

Έχετε άραγε, Σεβασμιότατε, καταβάλει στο ΙΚΑ όλες τις ανάλογες εισφορές; Ή για το ΙΚΑ σας ενδιαφέρει μόνο να καταγγέλλετε τους άλλους; Τους μικρούς; (ακούστηκε έντονα, ότι καταγγείλατε ένα καρδιοπαθή συνταξιούχο, ακόμα και για την κατασκευή ενός "παράνομου" τάματος- εικονοστασίου; Αληθεύει;). Αν ναι, ΑΙΣΧΟΣ. Ο ανθρωπάκος, αυτός, πήγε, μετά τις καταγγελίες, όπως πληροφορηθήκαμε, και πλήρωσε και ΙΚΑ για το εικόνισμα, κόβοντας απ την πενιχρή σύνταξή του!
Εσείς, ως ο υπεύθυνος κατά το νόμο, πληρώσατε ΙΚΑ, στο Ξύκειο, ως Πρόεδρος του ιδρύματος;;; Ή δεν είστε ούτε γι αυτό «νόμιμος εκπρόσωπος» και άλλοι φταίνε;
Θέλουμε τα παραστατικά!!! Τώρα, όμως, γιατί τα ζητάει ο κ. Ξύκης, και μας τηλεφωνεί διαρκώς!!!


Και θα κάνει άλλη, νέα καταγγελία μόλις προλάβει... προς το ΙΚΑ αυτή τη φορά, να δει που «κοιμούνται» οι επιθεωρητές του ΙΚΑ… της ευλογημένης επαρχίας σας.

Υπάρχουν τα απαιτούμενα νόμιμα δικαιολογητικά;   (αποδείξεις εισπράξεως, αποδείξεις και τιμολόγια δαπανών, καταστάσεις ημερομισθίων, πρακτικά αποφάσεων Δ. Συμβουλίου, επιτροπών ελέγχου, κλπ. κλπ) Αν δεν έχετε, δυστυχώς θα χάσετε τον ύπνο σας…

Η διαχείριση   του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, χωρίς παραστατικά, ξέρετε ότι πάει προς κακούργημα μεριά;;;

Εγώ πληροφορήθηκα, ότι δεν έχετε παραστατικά!

Μου το είχε εκμυστηρευτεί παλαιότερα και ο αείμνηστος Δήμαρχος Αντιρρίου, μακαρίτης Γιώργος Κολοβός, ότι δεν υπάρχει, ούτε δείγμα παραστατικών!!!
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, τι σχέση έχουν με την πραγματικότητα;
  
Δυστυχώς, από λίγο έμπειρο μάτι, οι δημοσιευμένοι Προϋπολογισμοί - Απολογισμοί δείχνουν λάθη, παραλείψεις, αδιαφάνεια,

Επικίνδυνη προχειρότητα. Με λίγα λόγια,  ελέγχονται ως άκρως πλασματικά τα στοιχεία που μας δείχνετε.
Και εξηγώ.
Α) Όταν παραλάβατε την Μητρόπολη, παραλάβατε και «πάγια αγαθά». Δηλαδή, κτίρια, οικόπεδα, έπιπλα, σκεύη, αυτοκίνητα, διαθήκες, λίρες, χρήματα σε τράπεζες, πιθανόν ομόλογα    κ.λ.π, κ.λ.π.
Αυτά  υποχρεωτικά ΑΝΑΓΡΆΦΟΝΤΑΙ  και εμφανίζονται σε ειδική στήλη των ετησίων ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ & ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ!  Που είναι όλα αυτά; Στα άγραφα; Μυστικά; Ξεχάστηκαν;


Ή μήπως ο μύθος της «φτωχής Μητρόπολης Ναυπάκτου» βόλευε, για άλλα «κολπάκια»;
Έχουν πολλές Μητροπόλεις σεβασμιότατε, τόσα πολλά ιδρύματα;;; Για πέστε τον αριθμό. Ούτε αυτό δεν έχετε το θάρρος; Θα το πούμε εμείς άλλη φορά…
Υπάρχουν ανεξήγητα ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ στο θέμα της πραγματικής και αληθινής σύνταξης των οικονομικών Απολογισμών σας σεβασμιώτατε κ. Ιερόθεε Βλάχο!

Που είναι  αυτόκλητε θεματοφύλακα της «νομιμότητας», η εμφάνιση των ποσών από τη  ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΩΝ ΠΑΓΙΩΝ; Ή δεν πουλήσατε τίποτε τοοοσα χρόνια;
Τα ποσά των ακινήτων, των  διαθηκών κλπ.; Ποιος ξέρει τι πότε, πόσο, σε ποιόν και γιατί εκποιείται το κάθε ακίνητο, όταν δεν τα εμφανίζεται στους επίσημους απολογισμούς, και περνάνε "ντούκου"; Θα αντέξετε σε πιθανό έλεγχο και διασταύρωση στοιχείων; Ή θα μας γελοιοποιήσετε διεθνώς;
Β) Από την «Αναπτυξιακή Ναυπάκτου», από το Δημόσιο, από την Περιφέρεια κλπ, δεν έχετε εισπράξει ποτέ κονδύλια, επιδοτήσεις, δωράκια;

Αν ΝΑΙ πότε; Πόσα; για ποιο σκοπό;
ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ τα καταχωρίσατε; Σε καμία; Και πώς θα ελεγχθεί η Διαχείριση;;;

Γ) Έχετε ποτέ γίνει ΧΟΡΗΓΟΣ εκδηλώσεων, εκδόσεων, εφημερίδων, φίλων συλλόγων; ΝΑΙ;; Ποιών; Με τι ποσά; Αυτά που ακριβώς είναι περασμένα στα βιβλία;


Έχετε ειδική στήλη «χορηγίας» για το Εμπρός; ή για άλλα έντυπα; Με τίνος έγκριση;
Δ) Ταξιδέψατε (με τίνος έγκριση;) το Ιερό ΛΕΙΨΑΝΟ του ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ σε Ρουμανία, και αλλού. ΝΑΙ;;; Δημοσιεύτηκε (ελπίζω να το ξέρετε,) ότι το προσκύνησαν ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΙΣΤΟΙ !!!

Αν αυτό αληθεύει,  αυτό ερμηνεύεται σε Αντίστοιχα ΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ…
ΝΑΙ; Ασφαλώς και κάποια ΠΟΣΑ θα εισπράξατε ΝΑΙ; ΠΟΣΑ; που είναι περασμένα; Όταν πήγε πρόσφατα το ιερό Λείψανο στην Αθήνα; Άλλες φορές;

Ε) Ερωτώ, επίσης, από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δυτικής Ελλάδος, έχετε εισπράξει ποτέ κονδύλια, επιδοτήσεις; Αν ΝΑΙ πότε; Πόσα; για ποιο σκοπό;


Που τα καταχωρίσατε; Πουθενά; Γιατί, δεν υπάρχουν στις στήλες του Απολογισμού;
Αληθεύει, ότι ζητήσατε "συγχωροχάρτι" έγγραφο (πιστοποιητικό καλής εκτέλεσης … από Περιφέρεια, για το Ξύκειο;
Τι ήταν πάλι αυτό;
Έχετε ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ… κ. Ιερόθεε,  σχετικές με τη «νομιμότητα». Το έχετε αντιληφθεί;

Γνωρίζετε πόσοι άνθρωποι,  έχουν ήδη εμπλακεί στη δαγκάνα του νόμου, εξ αιτίας δικών σας ενεργειών;;;
Τώρα είναι μόνο η αρχή.
Σας εύχομαι Καλά ξεμπερδέματα, που δεν το βλέπω...

Το Άγιο Πνεύμα φωτισμός Σας, κ. Ιερόθεε.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου